Et blikk framover
Fiskeoppdrett er en næring for framtiden. Norge leder teknologiutviklingen på en rekke områder, som biologi, fiskehelse, fôr og utstyr.
Nye typer oppdrettsanlegg testes ut, både lukkede anlegg som flyter i sjøen, havmerder som videreutvikler teknologi fra oljebransjen, gigantiske skip langt til havs, og integrerte anlegg, hvor flere arter utnytter hele kjeden av næringsstoffer. Det blir som en åker i havet, hvor man kan høste forskjellige arter, uten å tilsette mer fôr. Havbruksnæringen finansierer forskning på alle disse områdene, alt med samme mål: Produkter med høy kvalitet, og en næring som er bærekraftig på alle måter.
Verden trenger mer mat
Utvikling av oppdrettsnæringen handler også om at verden trenger mer mat. I 2050 passerer vi sannsynligvis ni milliarder mennesker på jorda; en tredel mer enn ved tusenårsskiftet. Norsk havbruk bidrar til nasjonal og internasjonal matsikkerhet – altså at det finnes nok mat – gjennom bærekraftig oppdrett. Og det er i havet vi har plass til å øke matproduksjonen: Mens rundt 70 prosent av kloden er dekket av vann, kommer fortsatt mindre enn fem prosent av mattilførselen fra havet.
Vil du vite mer?
Her finner du lenker til mer informasjon om integrert havbruk, miljøtiltak og sunn laks: