– En perfekt sommerjobb med naturopplevelser og formidling kan også være starten på en karriere i havbruksnæringa, sier Pernille (22) og Josefine Walaker-Nikolaisen (20) og Kristian Glad (17). Selv har de ikke bestemt seg for videre yrkesvalg ennå.

Verdens beste sommerjobb

5 minutter å lese

Over 4 000 besøkende har hittil i år besøkt Akvakultur i Vesterålen – visningssenteret i Blokken ved Sortland. Det er en dobling av fjorårets besøkstall på samme tid.

– Vi har hatt en strålende sommer både værmessig og i antall besøkende. Jobben som visningsvert og guide er en ansvarsfull jobb hvor du har ansvar for mange gjester, og ikke minst for få formidle oppdatert kunnskap om norsk lakseoppdrett, forteller Pernille Walaker-Nikolaisen (22). Hun har verdens beste sommerjobb, sier hun selv. Oslojenta er tilbake i Blokken for fjerde år på rad. I år har hun fått med seg søster Josefine Walaker-Nikolaisen (20). Sammen Kristian Glad (17), som også er sommervikar, og båtfører og systemanvarlig Karl-Christian Karlsen, styrer de visningssenteret om dagen. 

Kunnskapstur fra brygge til merde

Visningssenteret i Blokken har blitt et viktig knutepunkt for formidling av havbruk. Her får gjestene innblikk i hele produksjonskjeden til oppdrettslaksen – fra smolt til ferdig filet – og lærer hvordan teknologisk utvikling, fiskehelse og bærekraft henger tett sammen.

Omvisningen i visningssenteret starter innendørs. Her studerer gjestene fôret laksen spiser gjennom livssyklusen sin.

Turen starter i det gamle fiskebruket «Gladbrygga», der en interaktiv utstilling viser hvordan laksen vokser opp, hva den spiser og hvilke tiltak som brukes for å sikre fiskevelferd og redusere miljøavtrykk. Vi får også ta turen ut til verdens første havfarm “Jostein Albert”  som er eid av Nordlaks og ligger fem kilometer fra land utenfor Hadseløya. Med VR-briller får vi bli med ut til den 385 meter lange, 59,5 meter brede konstruksjonen som har en produksjonskapasitet på 10 000 tonn laks i året.

Visningsturer til havfarmen

– Etter sommeren kan vi igjen tilby visningsturer til havfarmen, forteller visningssenterets leder Marte Hoholm. De har allerede gjennomført flere turer før ferien startet, og det er mange som er nysgjerrige på havfarmen som har produsert laks siden 2022.

– Hvorfor vaksineres fisken? Hva skjer om fisken rømmer? Hvorfor dør fisken i merdene? Vi visste heller ikke om de mange kravene til dokumentasjon fra næring til myndigheter, om alle lover og regler som regulerer produksjonen, sier Jose Michel Diaz.

Karl-Christian venter på kaia for å ta gjestene med på sjøen, der dagens franske gjester får møte laksen på et av anleggene i fjorden. På merdekanten demonstrerer han i praksis deler av teorien gjestene møtte i utstillinga. Spørsmålene er mange, og det som kjennetegner franskmenn generelt, og dagens gjester spesielt, er ønsket om å vite hvor råvarene kommer fra og hvordan maten blir produsert.

Et vindu inn i havbrukets verden

Akvakultur i Vesterålen er ett av flere visningssentre som er etablert for å øke kunnskapen om havbruksnæringen i Norge. Til sammen tar sentrene imot titusenvis av gjester årlig – alt fra turister og skoleklasser til næringsaktører og fremtidige studenter.

– Vi merker at mange unge er nysgjerrige på hva havbruk egentlig går ut på. De har kanskje spist laks hele livet, men vet lite om hvordan den blir til, sier daglig leder Marte Hoholm. 

For mange besøkende er det en øyeåpner å se hvor avansert og høyteknologisk oppdrettsnæringen faktisk er. Fra fôringsroboter og undervannskamera til arbeid med biologi, vannkvalitet og klima – det er et bredt spekter av fag og roller som utgjør dagens havbruk.

På merdekanten viser Karl-Christian Karlsen i praksis deler av teorien gjestene møtte i utstillinga i «Glad-brygga”. Spørsmålene er mange, og det som kjennetegner franskmenn generelt, og dagens gjester spesielt, er ønsket om å vite hvor maten kommer fra og hvordan de blir produsert.

Rekruttering i praksis

Visningssentrene er ikke bare informasjonstilbud – de spiller også en viktig rolle i rekrutteringen til næringen. Mange av visningssenterene samarbeider tett med videregående skoler, fagskoler og universiteter. Å få oppleve oppdrett på nært hold kan være avgjørende for at unge velger en utdanning og karriere i de blå næringene. 

– Det er mange unge som blir overrasket over hvor mange muligheter som finnes i næringen, og hvor mange ulike typer jobber det er behov for, sier Pernille.

Akvakultur i Vesterålen tilbyr også praksisplasser, sommerjobber og samarbeid med utdanningsinstitusjoner. Josefine, Pernille og Kristian er bare tre av mange som har fått smaken på havbruk gjennom jobben som formidler.

En næring for framtida

Oppdrettsnæringen står for over halvparten av Norges sjømateksport, og stadig mer av veksten i norsk matproduksjon skjer i havet. For å lykkes må næringen både tiltrekke seg kloke hoder og sikre at omverdenen har tillit til produksjonen.

– Visningssentre som her i Vesterålen er viktige verktøy i dette arbeidet ved å åpne dørene, vise fram virkeligheten og gjøre kompleks kunnskap tilgjengelig for folk flest, legger Hoholm til.

Og for unge som vil kombinere meningsfull sommerjobb med naturopplevelser og formidling, kan det også være starten på en karriere i havbruksnæringa.

– Vi er ofte forvirret over hva vi skal velge når vi står i fiskedisken hjemme. I dag har vi fått mye nyttig kunnskap, som hjelper oss å velge – så heretter blir det norsk laks, sier Stephanie Desremaux og Jose Michel Diaz. 

Smakfull avslutning

Vel tilbake på brygga venter en smaksopplevelse.

– En liten smakebit må til, sier Kristian Glad (17) som er sommerens kjøkkenansvarlige. Røkt laks på flatbrød med rømme og løk serveres og gjestene gir tommelen opp og bare gode tilbakemeldinger.

– Det er spennende å se hvordan Norge oppdretter laksen som vi er så glade i. Vi har mange spørsmål og er forvirret over hva vi skal velge når vi står i fiskedisken hjemme. I dag har vi fått mye nyttig kunnskap, som hjelper oss å velge – så heretter blir det norsk laks, sier Jose Michel Diaz. 

 

 

 

 

Publisert 08 august 2025

Del artikkel

  • facebook
  • linkedin
  • twitter-x