Daglig leder Sirin Figenschou Høyen kunne ønske de første besøkende på Ocean Stories velkommen.
– Et besøk i Ocean Stories visningssenter skal gi gjester fra hele verden en dypere forståelse for havet, om hvordan menneskene påvirker det og om framtidas matproduksjon, sier Siren Figenschou Høyen.
4 minutter å lese
– Et besøk i Ocean Stories visningssenter skal gi gjester fra hele verden en dypere forståelse for havet, om hvordan menneskene påvirker det og om framtidas matproduksjon, sier Siren Figenschou Høyen.
I går åpnet Ocean Stories, Grieg Seafood i Finnmark sitt visningssenter i Honningsvåg. Et hundretalls gjester deltok på den første visningen ledet av senterleder Høyen som har jobbet i to år for å få senteret ferdig.
– Å se to års arbeid utspille seg i praksis, og være vitne til gjestenes interesse og begeistring, var helt klart et stort øyeblikk, sier Høyen.
– Vi valgte å åpne litt forsiktig, uten for mye markedsføring, fordi vi ikke er helt ferdige med utvendige arbeider. Samtidig har vi gledet oss lenge til å vise bygget fram og komme i gang. Det var en glede og lettelse å se at installasjoner og bruken av bygget fungerte akkurat slik vi hadde planlagt og håpet.
– Vi bruker globale og lokale perspektiver som ulike innganger til å lære mer om akvakultur for ulike målgrupper. Visningstilbudet legger vekt på spenningen og samtalen mellom disse to perspektivene.
For å belyse både de globale og lokale perspektivene presenterer Ocean Stories tre tema:
– Slik vil ikke gjestene bare lære om hvordan vi driver havbruk i dag, men også om den bredere konteksten som havbruk er en del av, både i lokalsamfunnene og i verden, forklarer Høyen.
– Og selvsagt om havets potensial som matprodusent i fremtiden, legger hun til.
Ocean Stories strekker seg over tre etasjer. Første etasje rommer resepsjon, velkomstområde, grupperom, møterom/konferanserom og kjøkken – et åpent og lyst inngangsparti der gjestene tas imot. En stor heis med audiovisulet innhold frakter publikum rett opp til tredje etasje, der den historiske delen av utstillingen starter.
Her møter besøkende myter, naturfenomener og skjebner fra Finnmarks kyst, tema om draugen, nordlyset, heksebrenning, krigshistorier, internatliv, gjenreisningstid, sjøsamisk kultur og kystfiskerens liv. Seks nøye utvalgte historier setter regionen inn i en større kysthistorisk kontekst.
Andre etasje tar publikum inn i nåtidens vitenskap og havbruk. Her kan man utforske havets helse, klimautfordringer, plastforurensning og betydningen av havstrømmene. Besøkende får delta i oppgavene som en akvatekniker utfører og samtidig lære om laksens livssyklus. Det digitale matbordet introduserer kjente og nye arter fra havet – og utfordrer publikum til å se på havet som fremtidens matfat.
– Vi er plassert i havna i Honningsvåg og ser for oss stort besøk, også fra de mange hundretusen reisende som besøker Magerøya og Nordkapp hvert år. Utstillingen er lagt opp som ei styrt løype der publikum først observerer og avdekker, før rommene åpner for interaksjon og egne refleksjoner. Vi vil at folk skal observere, avdekke, interagere og bidra med egne meninger, forklarer Høyen.
Åpningen i dag markerte slutten på en intens toårig prosjektperiode for prosjektlederen, som har vært involvert i alt fra å finne gamle kart og filmer hos lokalbefolkningen, utstillingsdesign, innholdsproduksjon, til å presentere konseptet på reiselivsmesser.
– Et stort og veldig interessant oppdrag som har ført meg inn i oppgaver jeg aldri hadde trodd jobben innebar. Har jeg opplevd alt dette, tenkte jeg i dag da jeg guidet de første gjestene gjennom utstillingen.
Ocean Stories planlegger offisiell åpning 25. september, under Kyst- og havnekonferansen i Honningsvåg, der også kyst- og havministeren er invitert til å forestå åpningen. Videregåendeelever fra Honningsvåg matfaglinje skal stå for matserveringen – naturligvis med smaker fra havet.
Publisert 12 august 2025
Del artikkel