Årets nykommer åpnet i Arendal

3 minutter å lese

– Vi ønsker å inspirere og motivere kommende og erfarne realister og teknologer til jobb i oppdrettsbransjen, med et enda sterkere fokus på miljø og bærekraftig drift, sier Kine Wangerud, leder i Vitensenteret Sørlandet.

Under Arendals-uka i år kunne Vitensenteret invitere til åpning av senterets første del av en større utstilling «Havet som ressurs» i Arendal.

–  Utstilling og visningssenteret blir en del av vår satsing på marin formidling. Vi ønsker å bygge bro mellom vern, bærekraftig forvaltning og næring.

Myter og fakta

Det er Trient eier av Sekkingsstad AS og Åge Igland som eier visningskonsesjonen, og Vitensenteret Sørlandet som har ansvar for utstilling og formidling.

– Vi er kommet godt gang med den store jobben det er å bygge opp utstillinger og innhold. Utstillingen er delt inn i soner med ulike tema og alle skal ha interaktive installasjoner. Utstillingen lar deg også møte ulike dilemma du må ta stilling til når det gjelder menneskenes forvaltning av ressursene i havet. Vi skal bidra til økt kunnskap og interesse om havnæringene i et bærekraftig perspektiv.

Objektiv formidlingsarena

Havbruksnæringen er ikke stor på Sørlandet og det var forventet at det ville komme noen reaksjoner. Det har vært veldig viktig for vitensenteret fra dialogen om Visningssenteret Sørlandet startet, at vitensenteret er en troverdig objektiv formidlingsarena, uten påvirkning og at det skal være kunnskapsbasert informasjon knyttet til installasjoner og aktiviteter.

– Det har vært noen som har tatt kontakt fordi de har vært engstelige for at vi ikke hadde sikret oss denne kontrollen over alt utviklingsarbeidet. Næringen har hatt mange negative saker som har blitt omtalt og debattert og det er viktig for oss at de utfordringene løftes. Vi ønsker å bidra til at fokuset blir på å løse utfordringer, at økt realfags- og teknologi kompetanse er viktig for å finne de beste løsninger for en bærekraftig næring. Brobyggerrollen er sentral for oss, mellom ulike fagområder slik at vi får miljøengasjement og bærekraftstenkningen sterkt inn i akvakulturnæringen.  Vi kan ikke vi ha bindinger til hva vi skal fortelle. Derfor har vi ansvar og kontroll på innhold og videreutvikling av innholdet, og eierne av visningskonsesjonen har ikke vært med i utviklingen av innholdet i utstillingen, forteller Wangerud.

Utstillingen skal utvikle seg

Dagens utstilling er ett perspektiv, som Wangerud forklarer det, et første steg i formidlingen som vil bli utviklet videre i samarbeid med ulike fagmiljøer og organisasjoner. De har tatt bærekraftsbrillene på og søker hele tiden kunnskap om nye innovasjoner, ny forskning og prosjekter som til sammen bidrar til økt fokus på miljø, utvikling og innovasjon i næringene.

– Det vi er mest stolte av, som også er mest krevende, er å være det kunnskapsbaserte bindeleddet mellom næring og skole. Det er en del av vårt samfunnsoppdrag.

Ny innsikt og kunnskap

Som de fleste andre visningssentrene i Norge er det også mulig å bli med på merdebesøk på lokaliteten i Korshamn.

– Her er det også noen installasjoner og turen er godt tilrettelagt for å lære på merdekanten. Vi håper vi skal gi ny innsikt og kunnskap for alle som besøker oss.

 

Publisert 10 November 2024

Del artikkel

  • facebook
  • linkedin
  • twitter-x