Kokkeduoen Lars Erik Vesterdal og Robert Mære i Kort og godt holdt kokkeshow fra Salmars egen mini-scene.
3 minutter å lese
– Fyttigrisen, dette var gøy, sier Elin Heidi Stavik, leder for visningssenteret Salmon Center Molde.
For første gang i Trøndersk matfestival sin historie ble det arrangert en konkurranse blant utstillerne om å lage årets Oi!-rett. Salmar deltok med signaturretten «Laks i godt lag», og da festivalpublikumet hadde avgitt sine stemmer var det klart at de hadde sikret seg førsteplassen – med god margin.
Retten er utviklet i samarbeid med elever fra restaurant- og matfag ved Strinda videregående skole, kokkeduoen Lars Erik Vesterdal og Robert Mære i Kort og godt og Miriam Hole Sunde, aktivitetsansvarlig ved visningssenteret i Molde. I forkant av festivalen hadde de en inspirasjonsdag i Trondheim, hvor de satte sammen retten – basert på Salmars tanker og ønsker.
Slik presenterte de selv det endelige resultatet:
– Vår rett har 99% lokale råvarer fra Trøndelag og stolt presenterer vi vårt bidrag: Lettgravet laks fra Frøya med akevitt fra Inderøy og ville vekster fra Trøndelag Pisket rørosrømme med fjærhinnetang servert på frøyaflak. Alt toppet med syltet løk og sprø kvitkrull.
– Siden retten skulle tilberedes og serveres på standen, så var det viktig for oss at det ikke skulle være nødvendig med varmebehandling, sier Stavik.
Hun betegner valget av lettgravet laks som hovedråvare som modig.
– Mange blir kanskje skeptisk når de hører at laksen er gravet. Men det var det ingen grunn til å være.
Tilbakemeldingene fra publikum var overstrømmende – noe Stavik ikke har noen problemer med å forstå.
– Retten var rett og slett nydelig. Den var gjennomført og gjennomtenkt, hadde gode smaker og godt med krønsj, sier hun, og forteller at inntektene fra salget gikk til Barnekreftforeningen i Trøndelag.
På standen var det restaurant- og matfagelevene som tilberedte og serverte maten, mens kokkeduoen Kort og godt sørget for kokkeshow fra Salmars egen mini-scene.
– Vi må nok ha en liten idemyldring om hva som skal stå på menyen til neste år, slik at vi kanskje klarer å hevde oss i teten igjen.
2024 er første hele driftsår for restauranten, og Torjusen forteller at også årets tall er gode.
– Vi har blitt et veldig synlig prosjekt, med mye oppmerksomhet både nasjonal og internasjonalt. Blant annet ble vi kåret til en av verdens 100 kuleste destinasjoner for 2024 i Time Magazine, sier Torjusen, og forteller at de mottar mange positive tilbakemeldinger.
– Vi ser at mangfoldet i gjestene øker, med flere internasjonale besøkende. For oss er det imidlertid viktig å samtidig være et sted som lokalbefolkingen er stolte av og som de benytter. Derfor har vi blant annet hyppige besøk av barnehager, skoleklasser og senioruniversitetet.
Salmon Eye er et spektakulært og populært visningssenter som eies av Eide fjordbruk.
Publisert 10 November 2024
Del artikkel